Betekenis van kleur

De betekenis van kleur in je kleding

Kleur is communicatie. Met kleur in je outfit geef je een signaal af. Rood trekt aandacht, blauw wekt vertrouwen, elke kleur heeft een eigen boodschap of effect. Om die reden is het handig om te weten wat je communiceert met de kleur in de kleding. Hiermee benadruk je bepaalde eigenschappen en geef je een signaal af. Kleur heeft invloed op onze gemoedstoestand en roept emoties op. In onderzoeken en enquetes is nagegaan welk effect kleuren hebben en welke emoties kleuren oproepen (o.a. Kaya en Epps in 2004). In mijn zoektocht kwam ik weinig echt onderzoek tegen, maar vooral veel beschrijvingen van de betekenis en werking van kleur. In dit artikel een beknopt overzicht van informatie over de betekenis en werking van kleur.

De betekenis van de primaire kleuren

Rood valt op en is een kleur die hartstocht, moed, liefde, energie en kracht uitstraalt. De betekenis van de kleur rood is breder, deze kleur kan ook agressief en opdringerig overkomen. Rood is vooral geschikt om je woorden kracht bij te zetten als je moet onderhandelen. Rood benadrukt je energie en passie.
Geel is een signaalkleur en straalt energie en vrolijkheid uit. De kleur geel wordt geassocieerd met zon, licht en leven. Geel wekt energie op en zorgt dat mensen hun aandacht erbij houden, net als overigens bij oranje. De keerzijde is dat mensen sneller hun geduld verliezen. Kies je deze kleuren in je outfit, wees je dan bewust van dit effect of gebruik de kleuren heel subtiel.
Blauw straalt betrouwbaarheid, loyaliteit en onschuld uit. De kleur blauw werkt vertragend, ontspannend en rustgevend. Blauw vertraagt je ademhaling, je temperatuur en de productie van adrenaline. De betekenis van de kleur blauw en vooral de betekenis van de lichtere blauwtinten is meer sportief en fris. De donkere blauwtinten stralen vooral betrouwbaarheid en zekerheid uit.

De betekenis van de Klassieke kleuren

kleuradvies kleding Ontdek je kleur en stijl

Grijs straalt autoriteit, wijsheid, luxe, geborgenheid en ouderdom uit. Grijs is een tijdloze en elegante kleur. Blauw en grijs zijn altijd goede zakelijke kleuren, vaak toegepast als kleur van een kostuum of mantelpak.

Zwart is eigenlijk geen kleur maar is meestal elegant en feestelijk. Daarnaast straalt zwart creativiteit en autoriteit uit, maar is ook een dramatische kleur, een kleur die afstand schept. Gebruik zwart daaarom als onderdeel van je outfit of goed doordacht voor de gelegenheid.

Wit staat voor puur, reinheid, frisheid. Het is een kleur die staat voor vreugde, feest, waarheid en tederheid. Wit is als overhemd of blouse goed te combineren met andere kleuren.

De betekenis van de overige kleuren

Bruin is een natuurlijke en aardse kleur, net als beige, maar ook een klassieke kleur. De kleur bruin straalt nederigheid en degelijkheid uit en is een niet-assertieve kleur. Bruin is een goede kleur als je een neutraal en open gesprek wilt voeren. Bruin is niet geschikt wanneer je spontaan over wilt komen.

Groen is een natuurlijke en sportieve kleur die doet denken aan succes, rijkdom, en veiligheid. Het kan een positieve emotie opwekken. Door een groene kleur in je outfit te dragen voelen mensen zich snel op hun gemak in jouw buurt, zonder dat je overheersend overkomt.

Paars symboliseert koninklijk, rijkdom, macht en sensitiviteit, liefde en passie. De kleur paars wordt vaak gezien als een vrouwelijke en geheimzinnige kleur.
Roze staat voor leuk, spannend, kalmerend en zacht. Ook deze kleur benadrukt vooral vrouwelijkheid.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe dit in de geschiedenis is toegepast, kijk dan op de volgende pagina.

Wil je meer weten over de betekenis van kleur? Of wil je weten welke kleuren bij jou passen en je persoonlijkheid onderstrepen? Kom dan voor een persoonlijke kleurenanalyse of kleuradvies kleding. Dan laat ik je graag ontdekken welke kleuren je persoonlijkheid onderstrepen en leer ik je hoe je bepaalde kleuren kunt toepassen.

Bel of mail voor meer informatie!