Kleuradvies kleding, hoe werkt het

He werkt een kleuradvies kleding: Een kleuradvies kleding of kleurenanalyse is meer dan het op het eerste oog lijkt. Daarom wat meer achtergronden en uitleg over een kleuradvies kleding. Sinds ik in 2004 ben gestart heb ik stap voor stap leren zien dat het ook in een kleuradvies gaat om de details en de nuance. Eigenlijk kom je al snel op het terrein van stijl en een goede aansluiting op je persoonlijkheid.  Ik merk dat er nogal wat misverstanden zijn en er nog steeds “in hokjes van seizoenen” wordt gedacht. Een korte toelichting, aangezien ik hierover nog vaak vragen krijg. Zie ook mijn pagina over  kleuradvies kleding voor advies of workshop.

Kenmerken van huid, haar en ogen

Een kleuradvies wordt in de eerste plaats afgestemd op de tinten van huid, haar en ogen. Hier kan verschil in zitten en dan maakt het ook uit welk aandeel deze drie hebben in de keuze voor het kleurenpallet. Het oppervlak van huid, haar en ogen is immers verschillend, bovendien kun je bij de keuze van kleuren ook rekening houden met de plaats, zoals een bril bij de ogen of een topje / shawl bij het haar.

Kleuradvies, meer dan de vier seizoenen

Zoals ook in de natuur zijn er in de overgang tussen de seizoenen weer andere kleuren te zien dan wanneer je de seizoenen op hun sterkst beleefd. Veel mensen die ik geanalyseerd heb passen niet in een seizoen. Soms zijn maar enkele kenmerken relevant die in meerdere seizoenen passen. Om die reden krijgen zij een speciale waaier mee of een in eigen beheer ontwikkelde kleurenpas. Hiermee is het mogelijk op de specifieke kenmerken van de persoon aan te sluiten.

overgang vier seizoenen

Zelfs binnen de seizoenen zijn er verschillen te zien zoals je bijvoorbeeld in het begin van de lente de frisse groene kleuren ziet en deze worden meer gedempt als de zomer dichterbij komt. Voor een goed begrip is per seizoen uitgelegd welke kleuren en kenmerken van toepassing zijn. Per seizoenstype zijn enkele voorbeelden weergegeven van bekende personen. Ook op mijn Pinterst pagina staan meer voorbeelden.

Niet ieder mens past binnen een seizoen, er zijn ook mengtypes. Zo kan het zijn dat iemand als kleurtype diep of donker kan worden getypeerd. Dit kenmerk komt voor in zowel de herfst als de winter. Ook kan het voorkomen dat iemand kan worden getypeerd door licht en warm wat voorkomt in de seizoenen lente en zomer.

In onderstaande figuur zijn de kenmerken per seizoen schematisch weergegeven, inclusief de kenmerken in de overgangen tussen de seizoenen.

kleur is meer dan de vier seizoenen

Persoonlijke voorkeur

Als er technisch gezien een goede kleur is gekozen is de vervolgvraag of je er zelf ook blij van wordt. Het kan zijn dat je gevoelsmatig toch een voorkeur hebt voor andere kleuren dan de kleuren die op het eerste oog bij je passen. Dit vraagt dan om aanpassing van je kleurenpallet. Dit kan bijvoorbeeld door je gevoelsmatige voorkeuren te combineren met deze op het eerste oog goede kleuren. De plaats waar je kleuren draagt kun je variëren, door bijvoorbeeld kleuren in je topje, of voor mannen in keuze van een overhemd of stropdas.

Hoe draag je een kleur

Naast de keuze van kleuren, kun je er voor  kiezen bepaalde voorkeuren een andere plaats te geven. Stel dat zwart je voorkeur heeft, maar deze kleur wat betreft de uiterlijke kenmerken niet heel goed bij je past, dan kun je er voor kiezen deze kleur meer in de keuze van je broek of rok naar voren te laten komen, terwijl je dan voor een topje, vest, shawl, stropdas of overhemd een andere kleur kiest die dan meer bij de kleur van je huid of haar past. Voor de combinatie met de kleur van je ogen kun je ook bijvoorbeeld denken aan de kleur van een bril, kleine print of accessoire.

Sluit de kleur aan op je persoonlijke kenmerken?

Bij de kleur die je draagt, maakt het ook uit hoe je een kleur draagt. Het maakt nogal uit of je groot of klein bent, of bijvoorbeeld brede heupen hebt of smalle schouders. Met kleur en bepaalde patronen kun je je figuur accentueren of juist camoufleren. Slim gebruik maken van kleuren zorgt ervoor dat je je sterke punten accentueert. Ook de grootte van een vlak of print maakt nogal wat uit. Iemand die groot is kan verhoudingsgewijs meer of grotere vlakken met kleur (ver)dragen dan wanneer je kleiner bent. Ook de keuze van patronen draagt hieraan bij, zoals bijvoorbeeld verticale strepen die langer maken en horizontale strepen juist breder.

Wil je weten welke kleuren bij jou passen? Kom dan voor een persoonlijk advies. Informeer naar de mogelijkheden of maak direct een afspraak!