Doe meer met minder kleding

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De kledingindustrie draagt bij aan klimaatverandering, niet-duurzaam gebruik van hulpbronnen en schending van mensenrechten. Een milieubewuste kledingkeuze en koopgedrag draagt bij aan een betere en duurzame wereld. Milieu Centraal is recent een campagne gestart om bewuster kleding te kopen en meer te doen met minder kleding. Het bewust zijn van je eigen kleur en stijl is een goede basis zodat je bewust kleding kunt kopen en combineren.

Duurzaam kledinggebruik

In een kledingadvies leer je hoe je een uitgebalanceerde garderobe samenstelt. Je leert ook hoe je met een juiste kledingkeuze veel meer kunt doen met een beperkt aantal kledingstukken. Een kledingadvies is een duurzame keuze, bovendien een voordelige keuze. Je voorkomt miskopen en je bespaart geld! Het resultaat: meer doen met minder kleding!

Kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën

Volgens Milieu Centraal koopt de gemiddelde Nederlander 50 kledingstukken per jaar. Wereldwijd komen er meer dan honderd miljard kledingstukken per jaar op de markt. Daarvan neemt Nederland er al snel bijna een miljard voor zijn rekening. Nederlanders zijn grootverbruikers. Het massale, snelle produceren, gebruiken en ook weer afdanken van kleding, ook wel fast-fashion genoemd, leidt bijvoorbeeld tot CO2-uitstoot, plasticsoep en vervuiling van bodem en water. Heel veel kleding wordt soms maar een keer gedragen als gevolg van fast-fashion. Elke seconde wordt ergens ter wereld een vrachtwagenlading kleding gedumpt of verbrand als gevolg van onze overproductie en overconsumptie. De negatieve impact op milieu en klimaat is enorm. Bovendien is er door de druk op productiekosten nog veel sprake van kinderarbeid. De kledingindustrie is erg groot en een duurzame kledingindustrie kan een belangrijke rol spelen in een circulaire economie. Om die reden heeft de Europese Commissie op 1 juni 2023 een resolutie aangenomen op basis van een EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel.

Door je kledingkeuze kun jij bijdragen aan het terugdringen van die negatieve impact. Door per jaar 6 kledingstukken minder te kopen stoot je al 40 kg CO2 minder uit. Een kleuradvies kleding en een stijladvies helpen je om een uitgebalanceerde garderobe samen te stellen. Kies de juiste kleding en zorg dat je elk kledingstuk minimaal met 3 andere kledingstukken kunt combineren. Dan ben je goed op weg naar een duurzame garderobe. Zie ook de andere tips op de website van Milieu Centraal voor slimmer kleding kopen. Door te ontdekken welke kleur en stijl bij je past, zet je al een grote stap in het kiezen van een duurzame uitgebalanceerde garderobe.

Hoe kun je slimmer kleding combineren?

Doe meer met minder kleding

Als je weet hoe je persoonlijke kleurenpalet is samengesteld, weet je welke kleuren onderling in harmonie zijn. Als je kledingstukken kiest in je persoonlijke kleurenpalet, dan kun je kledingstukken makkelijker onderling combineren. Hierdoor kun je met 12 basisstukken er 30 keer verassend anders uitzien. Het schema laat een paar combinaties zien uit het palet van de koele zomer. Met slechts 6 basistukken zie je in het schema dat je al 8 verschillende combinaties kunt maken.

Naast de juiste kleuren bepaalt je persoonlijke stijl de juiste kledingkeuze. Dit is niet alleen een kwestie van smaak. Je persoonlijke stijl is ook afhankelijk van je lichaamsbouw, belijning, lengte, gezichtsvorm, uitstraling, persoonlijkheidsstructuur en gedrag. Iedereen heeft tenminste twee stijlen en soms ook nog een accent. Je kunt je stijlen mixen en zo steeds nieuwe combinaties creëren. Creëer een uitgebalanceerde garderobe met kledingstukken en accessoires die je onderling goed kunt combineren.

Zeven tips voor een duurzame uitgebalanceerde garderobe

 1. Blijf dicht bij jezelf. Ga niet met alle modetrends mee, maar maak een keuze voor kleding die bij je past en waar je je goed bij voelt. Een modetrend is snel voorbij. Zeker als het niet bij je past, ben je eerder uitgekeken op je kleding. Door dicht bij jezelf te blijven en de kleding en accessoires te kiezen in je persoonlijke kleur en stijl, kun je betere combinaties maken en heb je langer plezier van je kledingkeuze.
 2. Plan je garderobe, Voorafgaand aan de seizoenen is de modetrend en kleurgebruik vaak al bekend. Neem voorafgaand aan een nieuw seizoen je garderobe door en selecteer de kleding die je goed kunt gebruiken. Maak een keuze wat je toe wilt voegen en ga gericht shoppen.
 3. Zorg voor overzicht in je garderobe, wat oud, niet meer draagbaar of wat je toch nooit draagt kun je misschien verkopen en investeer in een paar goede basisstukken.
 4. Doe geen impulsaankopen, koop niet veel van hetzelfde. Je zult het wel herkennen, je komt thuis en je komt erachter dat je het al hebt. hierdoor wordt het wel eentonig en ben je snel op je kleding uitgekeken. Denk vanuit de combinaties en stijlen die je wilt dragen en probeer steeds vanuit je eigen stijl te denken wat aanvullingen kunnen zijn. Je zult zien dat je hierdoor meer kleding kunt combineren.
 5. Bezuinig niet op duurzame kwaliteit. Belangrijke basisstukken zoals een mooie jas, jurk, broek of blazer kunnen lang van waarde zijn. Duurzaam dus! Slechte kwaliteit in belangrijke basisstukken zul je snel weer moeten vervangen, dat is jammer.
 6. Koop eens tweedehands kleding, niet alles, maar misschien kun je hier kwalitatief goede en tijdloze basisstukken vinden.
 7. Varieer in accessoires en probeer je kleding iedere keer een ander accent te geven, waardoor je met weinig middelen er net weer anders uit kunt zien.

Tweedehands kleding en kledingbanken

Heb je weinig te besteden? kijk dan eens naar de locaties waar tweedehands kleding wordt aangeboden, zoals bij kledingbanken of de kledingwinkels van het Leger des Heils. In heel veel steden zoals in Zwolle, Utrecht, Den Bosch, Apeldoorn en veel andere plaatsen heb je Appel & ei waar een vriendin van mij leuk kon slagen. Heb je kleding over na het opruimen van je kledingkast? Kijk dan naar de inzamelpunten voor deze kledingbanken en kledingwinkels.

Een kleuradvies kleding en een stijladvies

Ik help je graag om je inzicht te vergroten en een stap te zetten naar een duurzame kledingkeuze. Een kleuradvies kleding vormt de basis, een stijladvies maakt het compleet. Dit levert je de volgende voordelen:

Gezien als uniek persoon bij ontdekjekleurenstijl
duurzaam kledinggebruik ontdek je kleur en stijl
 • Inzicht in je persoonlijke kleuren en je persoonlijke stijl en deze kunnen toepassen!
 • Een handige kleurenpas of kleurenwaaier (of stijlbeschrijving) als geheugensteun bij het shoppen!
 • Ontdek je hoe je er beter, gezonder en zelfverzekerder uit kunt zien
 • Tips hoe je kleding onderling kunt combineren
 • Wat je kunt doen om miskopen te voorkomen
 • Je leert meer te doen met minder kleding, een duurzame keuze!
 • Verantwoord shoppen, met de juiste combinaties naar een uitgebalanceerde garderobe

Combineer je een kleuradvies met een stijladvies dan krijg je korting op de prijs van de afzonderlijke adviezen. Raadpleeg de tarieven voor de actuele prijzen voor een kleur- en stijladvies of ook wel een kleur- en kledingadvies.

Boek nu je advies

Bel of mail voor meer informatie of voor het maken van een afspraak