Gebruik van kleurenwaaier of kleurenpas

Tijdens een kleuradvies kleding laat ik zien hoe je een kleurenpas of kleurenwaaier moet gebruiken om de juiste kleur te kunnen bepalen. Het gebruik van de kleurenwaaier is een techniek waarbij het vooral gaat om het kleurbeeld van de waaier in combinatie met de stof. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet de bedoeling dat je de kleur van een kledingstuk exact gaat vergelijken met een kleur uit de kleurenwaaier. Dit komt vaak niet precies overeen, waardoor dit tot frustratie kan leiden.

Je kunt de kleurenwaaier het beste als volgt gebruiken: Zorg ervoor dat je de kleuren uitwaaiert en op de stof legt. Wordt de waaier als het ware opgenomen in de stof, dan komt de kleur overeen met het pallet van de kleurenwaaier en heb je de juiste kleur te pakken. Komt de waaier als het ware van de stof af, en contrasteert de waaier met de kleur van de stof, dan is dit  niet de juiste kleur uit het pallet van de waaier.

Het gebruik van de kleurenpas is vrijwel hetzelfde, maar dan met een kleiner kleur-oppervlak. De kleurenpas is op creditcard formaat met kleinere kleurvlakken. Het principe blijft echter hetzelfde. Een geoefende gebruiker ziet dit ook met een kleurenpas. Zie je het niet in één keer?, door te oefenen met je eigen “goede” kleuren en vervolgens met sterk afwijkende kleuren, leer je het toe te passen. Oefening baart kunst, Succes!

Hieronder een paar voorbeelden van een kleurenwaaier op stof.

In alle gevallen bevatten de kleurenwaaiers en kleurenpasjes de kenmerken van de vier seizoenen en ook de nuances tussen de vier seizoenen. Niet iedereen past immers in een kleurseizoen. Soms is maar een kernmerk van kleur relevant zoals helder of donker. In alle gevallen is er een geschikte kleurenwaaier of kleurenpas.