Kleurenanalyse, meer dan de vier seizoenen

Kom voor de beste kleurenanalyse die verder gaat dan de vier seizoenen

Niet iedereen past in een ‘hokje’ van de vier seizoenen: De kleuren van het wintertype, lentetype, zomertype en herfsttype hebben elk 3 kenmerken. Soms zijn maar enkele kenmerken voor jou van toepassing of is bijvoorbeeld slechts 1 kenmerk van toepassing zoals in de overgangen tussen de seizoenen.

De kleurenleer van Johannes Itten is in de vorige eeuw verder ontwikkeld door Robert C. Dorr die veel meer het accent legde op de nuances tussen de seizoenen en ondertonen in de kleuren. Suzanne Caygill ging juist verder door binnen de seizoenen onderscheid aan te brengen.

Bij een persoonlijk kleuradvies kleding of workshop kleurenanalyse ontdek ik samen met jou je specifieke kleuren. Ik werk al jaren met kleurenwaaiers en in eigen beheer ontwikkelde kleurenpassen die elke nuance weergeven.

kleuradvies en kleurenanalyse, meer dan de vier seizoenen

Kleuren, mengtypes en losse kenmerken

Omdat niet iedereen precies binnen één van de vier seizoenen past, werk ik met kleurenwaaiers en kleurenpasjes met mengtypes en losse kenmerken zoals koel, warm, gedempt, helder, donker en licht en combinaties daarvan. Hieronder heb ik de vier seizoenen in een schema weergegeven met de kenmerken van de seizoenen. Omdat er ook combinaties mogelijk zijn die niet binnen de seizoenen passen is een goede kleurenanalyse erg belangrijk. Voor de spiegel kun je zelf zien wat de kleuren met je doen.

licht

donker

koel

warm

helder

gedempt

Lente

           

Zomer

           

Herfst

           

Winter

 

In het schema zie je dat elk seizoen drie kenmerken heeft.  Lichte kleuren komen bijvoorbeeld voor in het palet van de lente en de zomer. Heldere kleuren komen voor in het palet van de lente en de winter.  Warme kleuren vind je in het palet van de lente en de herfst, terwijl koele kleuren terugkomen in het palet van de winter en de zomer.

Kleur meer dan de vier seizoenen

Je persoonlijke kleurenpalet

Pas jij in een van de ver seizoenen? Het kan voorkomen dat:

  1. je persoonlijke kleuren precies op de overgang tussen twee seizoenen liggen;
  2. slechts één of twee kenmerken voor jou relevant zijn;
  3. meerdere kenmerken relevant zijn, maar één van die kenmerken belangrijker is dan de andere kenmerken.

Een voorbeeld: Stel dat uit de kleurenanalyse blijkt dat alleen lichte kleuren je goed staan, dan heb je niets aan de seizoenskleuren. Je krijgt van mij dan een kleurenwaaier met de lichte kleuren.

Naast de kleurenwaaiers per seizoen, werk ik met speciale waaiers met kleuren op de overgang tussen de seizoenen en waaiers met één of meerdere kenmerken en prioriteit voor één van de kenmerken.

Het belangrijkste is dat er voor iedereen een persoonlijk kleurenpallet is, ook voor jou!

Heb je vragen? neem dan gerust contact met mij op!

zie ook  gebruik van kleurenwaaier of kleurenpas

Jennet Broersma

T 033 4802789